Θετικό, χαρακτήρισε το πνεύμα της συζήτησης για την ελληνική οικονομία στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας…
Όπως διαφαίνεται, η διαπίστωση ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί κοινή αποδοχή. Μάλιστα, διαλλακτική στάση παρατηρείται και αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης, αφού ΔΝΤ, Αυστρία και Ολλανδία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως δεν προβλέπονται αποφάσεις πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου. Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλωστε, συνέστησε υπομονή μέχρι την έκθεση της Τρόικας.
Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, έγινε μια παρουσίαση για την ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ στην συνέχεια μίλησε εκείνος. «Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», τόνισε. Για να τελειώσουμε προς το τέλος Οκτωβρίου, πρέπει το πόρισμα να έχει κατατεθεί πριν, διευκρίνισε.
Σε ερώτηση, κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση μόνο με την ολοκλήρωση των μέτρων και χωρίς να υπάρχει συνολική λύση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας».
Ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε ακόμη, ότι η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους διεθνείς δανειστές της για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας στο δεύτερο ήμισυ του Οκτωβρίου.
«Θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη συζήτηση (στο EFSF) για τις 8 Οκτωβρίου. Θα ήθελα να ληφθούν σαφείς αποφάσεις μέσα στον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορούν να ληφθούν στο πρώτο ήμισυ το Οκτωβρίου», είπε.
Ο κ. Γιούνγκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», πρόσθεσε.
Υπομονή…
Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων. «Οι στόχοι είναι πολύ ψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε η κα. Λαγκάρντ.
Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε ότι ο Μηχανισμός θα συνεχίζει τα προγράμματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Τζαν Γιάχερ δεν απέκλεισε ούτε εκείνος το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.
«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
Η Ελλάδα μπορεί να λάβει περισσότερο χρόνο αλλά όχι επιπρόσθετα κεφάλαια δήλωσε, από την πλευρά της, η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, κυρία Μαρία Φέκτερ. «Η απόφαση για το εάν θα καταβάλουμε και άλλα χρήματα στην Ελλάδα θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει έναν πολύ φιλόδοξο προϋπολογισμό και πρέπει να εφαρμόσει κάποια μέτρα σχετικά με αυτό τον προϋπολογισμό. Θα δώσουμε στην Ελλάδα τον χρόνο που χρειάζεται για αυτό, αν και πιθανότατα δεν θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα».
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η Ισπανία θέλει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αντί να ζητήσει οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κ. Λουίς Ντε Γκίντος ενημέρωσε τους ομολόγους του στο σημερινό Eurogroup για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας. Σε δηλώσεις του, ο Ισπανός υπουργός, είπε ότι αυτή την ώρα εκείνο που προέχει για την Ισπανία είναι να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να συνεχίσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί, παρά να ζητήσει οικονομική βοήθεια.
Μέρι τέλος Σεπτεμβρίου οι μεταρρυθμίσεις
Η Ισπανία θα ανακοινώσει ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δήλωσε σήμερα ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ένα διαρθρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα ανακοινωθεί ως το τέλος του μήνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στην Κύπρο.
Οι μεταρρυθμίσεις θα «στηρίζονται στις συστάσεις της Ε.Ε.» και θα συνοδεύονται «από ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα», διευκρίνισε περάλληλα ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.
Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα είναι πλήρως ενεργός στος τέλος του Οκτωβρίου. «Η καταβολή των δύο δόσεων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου», είπε
‘Εντονες πιέσεις προς την Ισπανία
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει το αίτημα της Ισπανίας για άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM προκειμένου να σώσει τις τράπεζές της.
«Δε διακρίνω δυνατότητες για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM από την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο προοίμιο της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας ότι οι απευθείας χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων θα διασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής.
Στο μεταξύ, Ολλανδία και Ιρλανδία άσκησαν πιέσεις στην Ισπανία προκειμένου αυτή να εκδηλώσει τις προθέσεις της. «Ελπίζουμε ότι η Ισπανία θα καταστήσει σαφές εάν θέλει η όχι χρηματοδοτική βοήθεια από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Μάικλ Νούναν.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός, κ. Γιαν Κες ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι εάν η Ισπανία θέλει να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις. Ο κ. ντε Γιάγκερ κάλεσε τη Μαδρίτη να αποδείξει τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις.
[readon1 url=”http://www.kerdos.gr”]Πηγή:kerdos.gr[/readon1]