Η ικανότητα των παραγωγών των ΗΠΑ να ταΐζουν τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης εξαρτάται από εννέα ζωτικής σημασίας παράγοντες……
σύμφωνα με τον κ. Τζιμ Βαϊσμέγιερ, αντιπρόεδρο της Informa Economics, στην ομιλία του στην εθνική συμμαχία των ανεξάρτητων συμβούλων καλλιεργητών, στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντας.
1) Η παγκόσμια ανάπτυξη και η άνοδος της μεσαίας τάξης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το λαμπρό παράδειγμα είναι η Κίνα. Τα τελευταία 10 χρόνια, το πραγματικό εισόδημα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 175% και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 212%. Οι Κινέζοι, επίσης, άρχισαν να αγοράζουν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα, σημείωσε ο κ. Βαϊσμέγιερ. «Η Κίνα δεν εισήγαγε ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου πριν από λίγα χρόνια. Σήμερα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο. Οι Κινέζοι είναι σαν εμάς στη δεκαετία του 1950 και του 1960, αγαπώντας τα αυτοκίνητα. Και δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω». Επιπλέον, «οι αγορές ενέργειας και σόγιας της Κίνας αναγκάζουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να γίνουν πιο αποτελεσματικές και καινοτόμες στη χρήση της ενέργειας. Τώρα έχουμε ένα μεγάλο ανταγωνιστή ως πελάτη».
2) Η αξία του δολαρίου των ΗΠΑ. «Οι καλύτεροι παραγωγοί λένε ότι παρακολουθούν το δολάριο των ΗΠΑ. Μόλις σχηματίσει πυθμένα, πρόκειται να γίνουν επιθετικοί πωλητές. Αυτή ίσως είναι η αρχή της ανοδικής αγοράς των ταύρων».
3) Η παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να συζητούν για το πόση ενέργεια θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το καλαμπόκι και άλλα προϊόντα διατροφής, είπε ο κ. Βαισμέγιερ. «Υπάρχει ακόμη ευρεία υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για αιθανόλη από το καλαμπόκι».
4) Ο ρόλος του εμπορίου και η ελευθέρωση του εμπορίου και των μεταφορών. Για να συνεχίσεις να παράγεις καλλιέργειες «πρέπει να έχεις μία υγιή εμπορική πολιτική και ένα πρόγραμμα υποδομής για τη διακίνηση, είτε στην εγχώρια αγορά είτε στις εξαγωγές», δήλωσε ο κ. Βαϊσμέγιερ. «Οι εξαγωγές είναι αυτές που θέλουμε τα επόμενα χρόνια. Το μόνο πράγμα που έχει κάνει ανταγωνιστική τη γεωργία για δεκαετίες είναι το σύστημα των ποταμών, οι λίμνες, τα φράγματα, τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι. Αλλά αυτό το σύστημα έχει ανάγκη από μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για να διατηρείται. Ετσι εκεί πρόκειται να υπάρξουν κάποια θέματα ανταγωνιστικότητας τα επόμενα χρόνια».
5) Οι τιμές ενέργειας και γεωργικών εμπορευμάτων. Αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων φύτευσης.
6) Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, των σοδιών και της ακρίβειας. «Εχω πάει σε συναντήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες στις οποίες το σημαντικότερο θέμα ήταν η ακρίβεια στη γεωργία» είπε ο κ. Βαϊσμέγιερ. «Μία μεγάλη εταιρεία σπόρων αγόρασε πρόσφατα μία εταιρεία εξοπλισμού που με ένα πέρασμα μπορεί να φυτέψει έως έξι ποικιλίες σπόρων. Τελικά, μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα δείτε μία θεμελιώδη αλλαγή στην τεχνολογία σπόρων που θα ενισχύσει πραγματικά την απόδοση, ώστε να εξυπηρετήσει αυτή την αυξανόμενη αγορά».
7) Επιπλέον καλλιεργήσιμη γη στη Βραζιλία, την Ουκρανία και την Αφρική. «Το μελλοντικό καλάθι βουτύρου της Ευρώπης είναι η Ουκρανία, το Καζακστάν και η Ρωσία. Επενδύσεις συν καλό χώμα συν ελευθερία ισούνται με παραγωγή. Μπορεί να δούμε κάποια επένδυση να έρθει στην Ουκρανία».
8) Ο καιρός. «Αυτά τα τελευταία δύο πράγματα μπορεί να μας κάνουν να μοιάζουμε ηλίθιοι. Ενα είναι ο καιρός. Πρόκειται να έχουμε άλλη ξηρασία εφέτος; Είμαστε κάτω σε αποθέματα τώρα. Εχουμε τη χαμηλότερη απογραφή βοοειδών από το 1953. Οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν έχουν σταματήσει την επέκτασή τους, αλλά θα το κάνουν αν υπάρξει άλλη ξηρασία. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί καταστροφή της ζήτησης που θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει. Είναι πολύ σημαντική αυτή η ερχόμενη εποχή για τις καλλιέργειες».
9) Πολιτική και πολιτικές. «Εάν η Ουάσινγκτον δεν ασχοληθεί πραγματικά με το χρέος και τις δαπάνες, ή αν η οικονομία της Ευρώπης εισέλθει σε σοβαρή ύφεση, τα πράγματα θα γίνουν άσχημα. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βαϊσμέγιερ δεν έχει δει τόση πολύ διχόνοια στη Ουάσινγκτον, από τότε που ήταν εκεί.
«Οταν πήγα στην Ουάσινγκτον στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αμφότερες οι παρατάξεις μιλούσαν μεταξύ τους. Ηταν κόσμιοι. Είχαμε έναν πρόεδρο, ο οποίος ήταν πρόεδρος για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο ενός κόμματος. Υπήρχε μια γραμμή οροθεσίας».
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Ο κ. Βαϊσμέγιερ είπε, επιπλέον, ότι η ασφάλιση των καλλιεργειών είναι επίσης ένα πιθανό σημαντικό θέμα συζητήσεων του αγροτικού νομοσχέδιου. «Εχουμε ήδη ασφαλιστικές πληρωμές καλλιεργειών ρεκόρ για την καλλιέργεια των ΗΠΑ του 2012 για 12,4 δισ. δολάρια. Τα συνολικά ασφάλιστρα ήταν λίγο πάνω από 11 δισ. δολάρια. Για πρώτη φορά από το 2002, η κυβέρνηση και η ασφαλιστική βιομηχανία καλλιεργειών πρόκειται να πληρώνουν περισσότερα από όσα εισέπραξαν».
Οι μεγαλύτερες αποζημιώσεις πήγαν στις πολιτείες παραγωγής καλαμποκιού, στο Ιλινόις 1,6 δισ. δολ. και στην Αϊόβα, 1,3 δισ. δολάρια.
Στη βάση του αγροτικού νομοσχεδίου κατά τα επόμενα 10 χρόνια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ασφάλιση των καλλιεργειών θα περάσει τα 90 δισ. δολ., δεύτερη μόνο μετά το πρόγραμμα διατροφής, είπε ο κ. Βαϊσμέγιερ.
Μία πιθανή «αγορά ταύρων» έρχεται στον αγροτικό τομέα
Σύμφωνα με την Diapason Commodities Management, η τιμή του καλαμποκιού ανέρχεται σε μόλις 45% υψηλότερα επίπεδα του 1973, ενώ η σόγια και το σιτάρι βρίσκονται σε λιγότερο από 30% από τα δικά τους υψηλά. Οι τιμές του μαλλιού παραμένουν σε ένα κλάσμα των ιστορικών υψηλών και ένας αγρότης κρεμμυδιών στην Τασμανία, λέει η Standard Chartered, εξακολουθεί να παίρνει μόνο το ήμισυ της τιμής ανά κιλό που έπαιρνε το 1980.
Για κάποιον που δεν θέλει να επενδύσει απευθείας στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων μέσω συμβολαίων (λόγω μόχλευσης και υψηλής μεταβλητότητας χρειάζονται προσοχή και μεγάλη εμπειρία), υπάρχουν ETF (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) όπως τα DBA, RJA κ.τ.λ. σε δολάρια ή το AIGA σε ευρώ και το AGAP σε λίρες. Κάποιος, επίσης, μπορεί να επενδύσει σε εταιρείες που σχετίζονται με τη γεωργία και με τρόπους βελτίωσης της παραγωγικής ικανότητάς της.
[readon1 url=”http://www.kerdos.gr”]Πηγή:kerdos.gr[/readon1]